Jak správně provést měření rychlosti internetu?

MERENI_RYCHLOSTI_web

Říkáte si, že změřit rychlost internetu je vlastně jednoduché a proč by k tomu měl být nějaký „návod“? Vysvětlení je jednoduché, aby výsledek měření rychlosti internetu odpovídal skutečnosti, tak je potřeba jej provést správně. Právě na tento postup se v tomto článku zaměříme.

V první řadě zapomeňte na měření rychlosti internetu na mobilu, chytré televizi nebo jiném mobilním zařízení, které je připojeno k internetu pomocí Wi-Fi technologie.

Proč?

Přenos signálu a dat je ovlivněn rušivými elementy, proč tomu tak je jsme si popsali již ve článku „Co dělat, když máte pomalý internet

Zákazníkům vždy předáváme internet po datovém kabelu, který je opatřen koncovkou RJ-45. Proto korektní měření rychlosti docílíte právě připojením zařízení za tento kabel.

Co tedy ke správnému měření budete potřebovat?

  1. Stolní počítač nebo notebook s dostatečným výkonem
  2. UTP / Ethernetový kabel

Postup měření rychlosti internetu:

  1. Připravte si Váš počítač, který pomocí UTP/Ethernetového kabelu připojíte do námi dodávaného zařízení nebo WiFi routeru. Může se jednat o GPON (v případě optického připojení) nebo WiFi Router v případě ostatních technologií.
  2. Ujistěte se, že nejste připojeni přes WiFi – v nastavení sítě se odpojte od domácí WiFi sítě. 
  3. Odpojte další zařízení, které byli k internetu připojené a mohly by rychlost ovlivňovat – například spuštěná Internetová televize, další počítače, které stahují nebo odesílají data, atd…
  4. Přejděte na stránku https://m-soft.cz/test-rychlosti-internetu/ nebo si otevřete si webový prohlížeč a zadejte si stránku například www.rychlost.cz nebo www.nettest.cz po kliknutí na „Spustit test“ se automaticky spustí měření, které vyhodnotí odezvu PING, rychlost stahování dat DOWNLOAD a odesílání dat UPLOAD.

Proč nemůžete měřit rychlost pomocí mobilu nebo jiného zařízení připojené k WiFi?

Jednoduše řečeno, protože bezdrátová technologie neudává relevantní data, díky vysoké zarušenosti frekvence, vzdálenosti od vysílače (WiFi routeru), snížené propustnosti dat, atd…

Dalším důvodem je také, že testem rychlosti tímto způsobem měříte i výkon a nastavení vaší vnitřní sítě, která výsledek může také ovlivnit.

Závěrem: Testem v místě předání služby (tj. ihned za našim hraničním prvkem a to po kabelu), si často sami ověříte, zda je chyba na vaší straně nebo u nás.